Omdat ik elk jaar wel een paar weekjes in Kosovo ben, zie ik gemakkelijk het verschil ten opzichte van het jaar ervoor. Economische vooruitgang van een land uit zich vooral in de dingen die je met het blote oog kunt zien: betere huizen, hotels, winkels, kleding en het vliegveld.
Wanneer ik land op de landingsbaan van het hoofdstekelijke vliegveld zie ik direct een groot verschil met vroeger. Jaren geleden stond er af en toe een vliegtuig. Nu zie ik in één oogopslag drie firma’s ‘aan de grond staan’. Massa’s buitenlandse Kosovaren bezoeken in de zomer hun familie. Uiteraard brengen ze geld mee om uit te geven op terrasjes, bij de benzinepomp en aan de bouw van het nieuwe huis van de neef of oom.
Supersfeer
Het centrum van mijn favoriete stad leeft dan ook meer dan ooit. Jonge Kosovaren gaan ’s avonds vooral ‘uit’ door de winkelstraat op en neer te lopen (en elke vrouw uit te checken). Omdat er nu steeds meer toeristen in de stad zijn, worden de voetpaden veel te smal. Daar is een pragmatische oplossing voor gevonden: er mogen ’s avondslaat gewoon geen auto’s meer de binnenstad in! Resultaat: de hele winkelstraat tot middernacht in een supersfeer. Het lijkt wel autoloze zondag.
hoi Steef, wat bedoel je met: ‘elke vrouw uit te checken’? Te keuren? Af te keuren? Dacht je stiekem even aan het in- en uitchecken met de volprezen OVCP aan de CiCo-paaltjes?