Oorlogsdoden Kosovo vandaag begraven

door | 26 maart, 2014

Het is vijftien jaar na de Kosovo oorlog en dat betekent: terugblikken. Dit gebeurt gewoonlijk puur omdat het nou eenmaal een mooi rond getal is. Voor sommige Kosovaren heeft het een concretere reden.

Want ongeveer 5.500 dagen na de Kosovo oorlog van 1999 krijgen familieleden oorlogsdodenvan 46 Kosovaren eindelijk de lichamen van hun geliefden terug. Deze personen werden door Servische politie vermoord en danwel in Servië of op bepaalde plekken in Kosovo verstopt. Zoals zoveel lichamen zijn deze pas jaren na dato gevonden.

Volgens Time.com werden deze slachtoffers enkele dagen na de start van de NAVO-aanvallen vermoord. Wie zin heeft in de details kan het op de nieuwssite lezen.

Oorlogsdoden niet teruggevonden

Nog steeds zijn een stuk of duizend oorlogsdoden nog niet teruggevonden. Zo ken ik een gezin – moeder, drie dochters en twee zoons – waarvan de vader is omgekomen tijdens een massamoord. Zijn lichaam hebben ze nog nooit gezien. Een echte begrafenis hebben ze nog nooit gehad.

Voor de families van de nu 46 gevonden Kosovaren geldt dit niet. Zij hebben vandaag officieel afscheid kunnen nemen, in aanwezigheid van de Kosovaarse presidente.

Ps. Foto is van het grootste massagraf in Kosovo, Meja. Hier zijn honderden Kosovaren herbegraven.

Een gedachte over “Oorlogsdoden Kosovo vandaag begraven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.