Roltrappen uitdaging voor Kosovaren

door | 14 april, 2014

Met de komst van grote supermarkten, malls en kledingwinkels in Kosovo, maken veel Kosovaren nu iets nieuws mee: roltrappen.

Bij ons in Nederland heb je ze natuurlijk bij alle warenhuizen en op treinstations. roltrappenNou heb je hier (gelukkig) geen V&D en al helemaal geen treinstations, dus ja, dan heb je geen roltrap nodig.

Maar nu wel. In het nieuwe Kosovo ga je van de ene naar de andere verdieping zonder te lopen. Het gaat allemaal automatisch. Mits de stroom niet een uurtje uitvalt natuurlijk.

Roltrappen en hoge hakken

En dat is best grappig. Ik zie meiden van een jaar of twintig, met hele hoge hakken, angstig voor het eerst een roltrap beklimmen. Weten zij veel dat wanneer je gewoon gaat staan en ze hun handen op de armleuning zetten, het heel makkelijk gaat?

Ja, het is één van de vele uitdagingen waar je als burger van het jongste land van Europa voor staat. Kosovo gaat stapje voor stapje vooruit. Soms dus zelfs zonder een echte stap te zetten.

3 gedachten over “Roltrappen uitdaging voor Kosovaren

 1. Prishtinali

  Hoi Stefan,

  Dat Kosovo nu pas roltrappen heeft is niet waar. Als een vroege inwoner van Prishtinë kan ik met 100% zekerheid bevestigen dat in ieder geval in het gebouw van de link hieronder roltrappen aanwezig waren. Dit was een warenhuis in Prishtinë en stond schuin tegenover waar nu Teatri Kombëtar staat. Dit gebouw is rond 30 jaar geleden gebouwd verwacht ik, ik kan in ieder geval met zekerheid bevestigen dat deze meer dan 25 jaar oud moet zijn omdat ik me deze goed kan herinneren.

  Link: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?s=97a30901db9f43ba450184d0eed93b1f&p=100817239&postcount=10

  Groetjes.

  1. Stefan Spreekt

   Hai, dankjewel voor je reactie! Mooie herinnering! Overigens staat er nergens dat er nooit roltrappen waren, maar dat veel mensen nu voor het eerst een roltrap hebben (sinds de oorlog) in hun stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.